Czy zastanawialiście się kiedyś jak wygląda hodowla i karmienia krów mlecznych ? Otóż wszystko zaczyna się od etapu karmienia i jakości pasz które dostarczane są zwierzętom. Nie ma dobrej jakości mleka bez dobrej jakości paszy. I nie ma dobrej jakości paszy bez odpowiedniego zakiszacza, czyli produktu do kiszenia pasz, który w swojej ofercie ma między innymi firma Polsil Biopreparaty – http://www.polsil.pl/pl/. W tym artykule krótko przedstawimy i wyjaśnimy na czym polega cały proces zakiszania.

Zakiszanie pasz objętościowych

Pasze objętościowe to na przykład trawa lub słoma. Zakiszanie ich ma ogromne znaczenie w produkcji mleka. Zasada jest prosta, im lepsza jakość kiszonki, którą spożyje zwierzę, tym lepsza jego jakość. Tego rodzaju pasza pozwala zaoszczędzić na paszy treściwej. Poza tym dobrej jakości kiszonka ma działanie profilaktyczne, konkretnie zapobiega chorobom metabolicznym u zwierząt i jest dla nich bardziej wartościowa.

Jakość kiszonki uzależniona jest między innymi od użytej rośliny i stadium wegetacji, w jakim się znajduje, zawartości suchej masy w zakiszanym surowcu, składu chemicznego rośliny zakiszanej, zanieczyszczenia oraz składu mikroflory epifitycznej. W sensie technologii produkcji są to takie czynniki jak: termin zbioru, maszyny do zbioru, podsuszenie, właściwe rozdrobnienie i ugniecenie, szczelne okrycie wysokiej jakości folią kiszonkarską, właściwe wybieranie kiszonki.

Stymulacja kiszonki

Kiszenie może być samoistne. Aby jednak krowa mogła przeżuwać jedzenie jak najlepszej jakości, należy kiszonce w tym pomóc, stosując rozwiązania firmy Polsil Biopreparaty (zakiszacze). Wśród produktów do kiszenia pasz znajdziemy folie kiszonkarskie, sporo wyspecjalizowanych zakiszaczy do kiszenia zarówno traw i roślin motylkowych, jak i kukurydzy (ziarna i całe rośliny). Zastosowanie ich powoduje, że krowa dostanie do jedzenia paszę z wyższą zawartością składników pokarmowych, smaczniejszą i trwalszą.

1a

Nowoczesne zakiszacze powodują, że stabilność tlenowa wytworzonej kiszonko jest dłuższa.

Zakiszacz Microsile

Żeby kiszonka była najwyższej jakości, firma Polsil Biopreparaty proponuje hodowcom stosowanie nowoczesnego zakiszacza bakteryjnego Microsile. Charakteryzuje się on bogatym składem bakteryjnym, a wyprodukowano go przy zastosowaniu najnowocześniejszej biotechnologii. Przez lata Microsile stał się jednym z najpopularniejszych zakiszaczy w Polsce.

Młodszym bratem Microsile jest zakiszacz o nazwie Microsile Stabilizator. Przeznaczony jest przede wszystkim do kiszonek o mniejszej stabilności tlenowej (np. kiszonka z całych roślin kukurydzy). Zawiera substancję mającą działanie grzybobójcze (Lactobacillus buchneri). Skutecznie walczy ona z drożdżami, mającymi największy wpływ na psucie się paszy z kukurydzy.

1b

Co ważne, preparaty można łączyć. Proporcja łączenia jest następująca: 500 g Microsile i 500 g Microsile Stabilizator na 100 ton kiszonki. Zestaw zaleca się do stosowania przede wszystkim na zielonki zbyt mocno poduszone, w których istnieje ryzyko rozwinięcia się pleśni. Na zielonki mokre raczej zalecane jest stosowanie samego preparatu Microsile. Dzięki niemu zostanie ograniczona produkcja kwasu octowego i masłowego. Aby poznać pełną ofertę wato jest zajrzeć na stronę firmy Polsil – http://www.polsil.pl/pl/.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ