Miedź jest jednym z najstarszych metali poznanych przez człowieka. Odkryta w starożytności miedź jest spośród pierwiastków najlepszym — po srebrze — przewodnikiem ciepła i elektryczności. To Rzymianie nadali nazwę miedzi. Nazwali ten pierwiastek „aes cyprium“, co oznacza rudę pochodzącą z Cypru, jako że większość znanych wtedy złóż miedzi znajdowała się właśnie tam. Miedziane naczynia nie mają sobie równych. Patelnie, rondle czy garnki z miedzi znajdziemy w kuchniach najlepszych restauracji na całym świecie. Korzystały z nich także nasze babcie przygotowując pyszne konfitury. Już w przeszłości było wiadomo, że miedź jest najlepszym materiałem, z którego można wykonać doskonałe naczynia do gotowania!
Garnki miedziane – zalety
Garnki miedziane mają dość cienkie ścianki, które od środka pokrywa się cyną lub stalą szlachetną najwyższej jakości. Naczynia miedziane rozprowadzają ciepło równomiernie, dzięki czemu przygotowywane potrawy nie przypalają się, nie przywierają, gotują się miarowo, a temperatura w naczyniu utrzymuje się bardzo długo. Nawet delikatne zwiększenie lub zmniejszenie temperatury gotowania ma tutaj znaczenie, a wszystko dlatego, że miedź doskonale przewodzi ciepło! Dla porównania: stal przewodzi ciepło 25 razy gorzej, a aluminium 9 razy gorzej niż miedź! Miedzianych garnków można używać na każdym rodzaju kuchenek: gazowych, ceramicznych oraz indukcyjnych. Naczynia z miedzi doskonale sprawdzają się do przygotowania nie tylko wspomnianych konfitur, ale także do gotowania i duszenia mięs, ryb oraz warzyw.
Garnki miedziane – jak o nie dbać?
Garnki miedziane są dość drogie, więc warto o nie zadbać, by służyły jak najdłużej. Producenci odradzają mycie ich w zmywarkach. Aby zachowały swój wspaniały złotawy połysk i blask, należy je regularnie polerować (garnki miedziane mają tendencję do śniedzienia). Użytkownik może zastosować specjalną pastę do czyszczenia miedzi lub wypróbować domowy sposób. Podpowiadamy, jak czyścić garnki miedziane, patelnie i rondle. Przygotowujemy mieszankę gorącej wody (pół szklanki), octu (szklanka) oraz soku z cytryny (wystarczy połówka cytryny). Dodajemy łyżkę soli. Do tej mieszanki możemy włożyć miedziane naczynie albo zamoczyć w niej szmatkę i dokładnie przetrzeć garnek lub patelnię. Kiedy naczynie odzyska swój połysk, opłukujemy je pod ciepłą, bieżącą wodą, a następnie wycieramy dokładnie do sucha. Przed pierwszym użyciem miedzianego naczynia lub pojemnika należy przetrzeć jego powierzchnię rozpuszczalnikiem acetonowym, co pozwoli uniknąć niebiesko-zielonych zacieków powstających podczas użytkowania.
Garnki miedziane i styl
Garnek miedziany to nie tylko doskonałe narzędzie kuchenne, ale także piękna dekoracja. Miedź to ostatnio najmodniejszy metal. Świeczniki, kinkiety, zegary, lustra, wazony – w tym sezonie wszystko powinno błyszczeć odcieniami ciemnego złota. Garnki i naczynia miedziane to wspaniały wybór dla osób, które pragną nadążać za trendami wnętrzarskimi lub po prostu cenią w kuchni urok stylu retro.